26-27 januari 2008

Woudschoten Weekend - Ned. Ver. v. Toerzeilers


In de Langszij hebt u kunnen lezen dat de BZc en Nederlandse Vereniging van Toerzeilers (NVvT) bekijken op welke manier we kunnen samenwerken. In dit kader heeft de NVvT voor de BZc leden (die geen lid zijn van de NVvT) 6 plaatsen gereserveerd voor het Woodschoten Weekend dat wordt georganiseerd op 26 en 27 januari in conferentieoord Woodschoten in de omgeving van Zeist.

Deelname is uitsluitend voor het gehele weekend dus met lunches, diner, overnachting en ontbeit. Er zijn alleen tweepersoons kamers beschikbaar. Inschrijven kan daarom uitsluitend met twee personen. Daarom kun je uitsluitend inschrijvingen van twee personen.

Inschrijven kan uitsluitend via onze site en staat open tot en met donderdagavond 15 november 21:00 uur. Uit de inschrijvingen worden de 3 gelukkige stellen geloot welke via ons secretariaat het NVvT inschrijfformulier krijgen toegestuurd.

De kosten voor dit zeer interessante en compleet verzorgde weekend bedragen € 145,- per persoon. Alle verdere detail voor dit weekend leest u in de onderstaande PDF.

Klik voor de folder van het NVvT Woodschten Weekend.

Namens de NVvT en de BZc, Ton Mommers

2 februari 2008

Winterbijeenkomst en Algemene Ledenvergadering


Het programma bestaat uit een lezing en de algemene ledenvergadering met ’s avonds voor de liefhebbers een diner. De lezing wordt verzorgd door Age Veldboom. Misschien herinneren sommigen van ons hem nog van de winterbijeenkomst 2006. Hij vertelt enthousiast, maar ook met veel humor. De titel van zijn nieuwe lezing luidt: “Schippers en schaatsers”. Een verhaal over de vrachtvaart onder zeil, met alle avonturen en belevenissen van het schippersvolk van vroegere tijden maar ook schaatsverhalen en elfstedentocht-historie.

13:30 Ontvangst met een kopje koffie of thee
14:00 Aanvang middagprogramma
17:30 Borrel en aansluitend diner

De agenda voor de ALV alsmede de exacte tijden vindt u in de wintereditie van Langszij (januari 2008)

locatie: De Vier Balken, Brinkstraat 3, 3455 SK Haarzuilens
kosten: De algemene ledenvergadering is alleen toegankelijk voor leden met hun partner en gezinsleden. Aan het middagprogramma zijn geen kosten verbonden. Na de lezing en de vergadering is er een borrel en een diner. Wanneer u wilt deelnemen aan het diner dan bedraagt de bijdrage daarvoor € 27,50 per persoon (inclusief enkele consumpties).

16-17 februari 2008

Snertrace 2007-2008 Zeeland


In het weekend van 16-17 februari 2008 wordt de Snertrace opnieuw door Ton Pannekoek georganiseerd. De locatie wordt net zoals in 2006 Zierikzee. Restaurant Boa Tarde, wat ook in 2006 garant stond voor uitstekend eten en sfeer, is reeds gereserveerd.

Wilt u meedoen aan dit bijzonder gezellige evenement dan kunt u zich inschrijven via de website. De leden die zich eerder hadden ingeschreven voor 7 december 2007 worden gevraagd zich opnieuw in te schrijven.

Programma:
vrijdag komt je van “verder” dan kun je op vrijdag al terecht in de gemeente haven van Zierikzee.
zaterdag - 10.00 Koffie met Zeeuwse lekkernij
- 10.30 Palaver
- 12.00 Start wedstrijd die maximaal 4 uur duurt
- 16.30 Après Sail (borrelen met Snert)
- 19.00 Walking Dinner + prijsuitreiking (opvallende prestatie worden verwend met een toepasselijke prijs)
zondag uitzwaaien en terugreis


organisatie: Ton Pannekoek
kosten: 29,50 per persoon exclusief drankjes voor het diner (kinderen half geld). Liggeld rekent u zelf af bij de havenmeester


23 februari 2008

Workshop Zeil- en masttrim


Zeilen, mast en verstaging vormen een onlosmakelijke eenheid bij een goede trim van onze boot. In deze workshop wordt de vakkennis van Geert Markx (Harry Amsterdam moet helaas verstek laten gaan) gecombineerd met die van tuiger Vester Knibbe (zie ook het artikel “een tuned Bavaria” in de langszij van oktober 2007).

In verband met de grote belangstelling worden er twee sessies met telkens 75 deelnemers georganiseerd, een ochtendsessie van 9:30 tot 12:30 en de middagsessie van 13:30 tot 16:30.

locatie: “Voor Pampus”, Muiderzand

15 maart 2008

Brand en EHBO


Deze workshop bestaat uit twee onderdelen waarbij u ook zelf de handen uit de mouw kunt steken. Tijdens het deel over EHBO wordt onder meer aandacht besteed aan levensreddend handelen, het aanleggen van druk- of snelverbanden en vele andere zaken. In het deel over brand is er aandacht voor preventie maar gaan we, onder het toezicht oog van de brandweer, ook zelf een brandje blussen.

De deelnemers worden in 2 groepen verdeeld. `s Morgens heeft de ene groep EHBO en de andere groep Brandpreventie. `s Middags wisselen we de rollen om. Tegen geringe betaling is tussen de middag een broodmaaltijd te verkrijgen .

locatie: Dorpshuis "Ons Huis", Kaaidijk 26, Herkingen (nabij de jachthaven)
tijd: 10:00 tot 15:00

5 april 2008

Workshop Dieseltechniek


Als resultaat van een discussie op ons forum wordt er 5 april een workshop Dieseltechniek georganiseerd. De workshop vangt aan met een presentatie over de werking van een dieselmotor. Hierbij komen ook onderpen als filters, impellers en olie verversen aan bod. Met behulp van de twee opgestelde motoren gaan we vervolgens kijken hoe de theorie in praktijk kan worden gebracht.

We organiseren in ieder geval een ochtendsessie met maximaal 30 deelnemers. Bij voldoende belangstelling volgt er ook nog een middagsessie.

Deze workshop is alleen toegankelijk voor leden (geen introducés)

organisatie: André van den Worm
lokatie: Botenhal van Holland Sailing, Suderséleane 19, 8711 GX Workum
bijdrage in de kosten: € 10,- pp

nb: Hoewel absoluut nog niet zeker, bestaat er een redelijke kans dat we in het najaar nogmaals de workshop organiseren maar dan in het zuiden van het land.

1,2 en 3 mei 2008

VuHemelvaartweekend 2008 - Zeeland


Alweer voor het 7e jaar een hemelvaartweekend voor de BZc in het zuidwesten van Nederland.

Zoals (intussen) gebruikelijk, laveren we heen en weer tussen de verschillende wateren in dat gebied. Op die manier hebben de deelnemende leden op het moment dat we op hun thuiswater komen de gelegenheid om te laten zien dat ze het water kennen. Anderzijds zijn het dus ook niet steeds dezelfde leden die vanuit hun thuishaven ver moeten varen om de evenementlocatie te bereiken.

Het jaar 2007 is, behalve het perfecte weer wat we hadden, een groot succes geweest. En dat het moeilijk is om dat te evenaren zal duidelijk zijn. Maar we zijn weer aan het organiseren geslagen om een goed evenement neer te zetten. Het mag duidelijk zijn dat we daar natuurlijk wel de nodige deelnemers voor nodig hebben!

Programma

Donderdagmiddag aankomst met in de namiddag een steigerborrel. `s Avonds is er een barbecue in de boerderij met aansluitend de feestavond waar een 13 koppige band optreed.

Vrijdagochtend palaver voor de wedstrijd, dan de wedstrijd, deze wordt voor de kust van Wemeldinge gevaren. We gaan daarna weer terug naar Wemeldingen.

Na de wedstrijd gaan we met een bus naar Yerseke waar we een rondleiding krijgen over de oesterputten en mogelijk een rondleiding in de mosselfabriek en een rondleiding in de mosselhaven waarbij we uitleg krijgen van een mosselgids. Daarna gaan we met de bus weer terug naar Wemeldinge waar ’s avonds een 3 – gangen diner in de boerderij is met de prijsuitreiking en muziek.

Zaterdagochtend is het ontbijt wederom in de boerderij. Daarna is iedereen vrij om te vertrekken.

Mariska en Denise verzorgen weer een programma voor de kleintjes.

Tot ziens in Wemeldinge,

 

Organisatie: Carel, Alice en Denise Scholtes (Ya Esta)
  Gerben, Gepke en Mariska van Bers (Senang)
Kosten: Het deelnamebedrag is € 55,- per persoon, inclusief twee diners, het ontbijtbuffet en hier en daar een hapje en drankje. Voor kinderen tot en met 11 jaar is dat € 27,50 en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee. Het deelnamebedrag is exclusief de liggelden, maar hiervoor proberen we altijd een leuk tarief af te spreken.

10,11 en 12 mei 2008

Pinksterweekend 2008 - Markermeer


De voorbereidingen voor het Pinksterweekend 2008 zijn alweer in volle gang. Dit jaar zal de nieuwe centraal gelegen Marina Volendam vanaf zaterdag 14.00 uur onze gasthaven zijn voor het gehele evenement.

De deelname is weer beperkt tot het aantal van 180 deelnemers en dus zo’n 60 schepen. Voor diegenen, die nog niet eerder deelgenomen hebben is het goed te weten dat het programma onder meer bestaat uit de bekende zinderende zeilwedstrijd op zondag, de dinghy-race voor de jeugd (en als ze pech hebben de meest sportieve vaders) en de quiz voor de jeugd.

Dat alles wordt gelardeerd met onderlinge kameraadschap bij de steigerborrels, de diners op zaterdag bij hotel Spaander (met live muziek voor de ‘’swingers’’ onder ons) en zondagavond bij restaurant ‘de Pieterman’ aan de haven, alwaar ook het afsluitende ontbijt op maandagmorgen plaatsvindt. Daarna gaat eenieder weer moe maar voldaan en met mooie herinneringen terug naar de thuishaven!

Nadere details volgen op korte termijn, maar u kunt zich nu alvast opgeven.
Zoals gewoonlijk geldt: VOL is VOL !!

 

Reclame maken voor dit evenement is eigenlijk niet nodig maar om een indruk te krijgen kunt u de onderstaande filmfragmentjes bekijken (© Peter Steingröver, 2006)

 
videofragment: De start van de wedstrijd
videofragment: De dinghy-wedstrijd 


Organisatie: Suzanne Swerms Suwijn en Evelyn Eman (onze mannen helpen ook mee)
Kosten: Het deelnamebedrag is € 55,- per persoon, inclusief twee diners, het ontbijtbuffet en hier en daar een hapje en drankje. Voor kinderen tot en met 11 jaar is dat € 27,50 en kinderen onder de 4 jaar mogen gratis mee. Het deelnamebedrag is exclusief de liggelden, maar hiervoor proberen we altijd een leuk tarief af te spreken. Enkele weken voor aanvang ontvangt u de definitieve uitnodiging met daarin het totaalbedrag inclusief de liggelden (afhankelijk van de scheepslengte).

24-25 mei 2008

Verkenningstocht Texel


Zoals in het club-nieuws op onze site is te lezen start de BZc dit jaar voorzichtig met het organiseren van verkenningstochten. Laten we het spits afbijten met een tochtje naar Texel. 

De tocht is voornamelijk bedoeld voor leden die toe zijn aan hun eerst tochtje op het stromende zilte water van de Waddenzee maar voor de eerste keer graag wat steun krijgen van clubleden. We varen zaterdagmiddag (24 mei) van Den Oever naar Oudeschild op Texel en zondagmorgen weer terug.

Er is gekozen voor het weekend van 24 mei omdat dan het tij op een plezierig tijdstip loopt. Om 12:15 uur is het hoogwater Den Oever en een goede tijd om te vertrekken is een aantal uur na dit hoogwater. Ook wanneer we zondag ergens tussen 9:00 en 10:00 vanaf Texel vertrekken kunnen we het grootste gedeelte van de reis profiteren van de stroom en komen we op tijd weer aan op het IJsselmeer zodat er voldoende tijd overblijft om de thuishaven te bereiken.
 
Vlak bij de haven van Oudeschild is een openbare barbecueplaats met een paar vaste barbecues en picknicktafels. Voor de gene die het leuk vinden om samen te BBQ-en stel ik voor dat iedereen voor eigen eten, drinken en houtskool zorgt. Het weer valt niet te voorspellen dus kies wat uit wat eventueel ook in de pan klaargemaakt kan worden. Voor de kinderen is naast de BBQ-plaats een schitterende speeltuin.
 
Er worden geen havenplaatsen, restaurants of dergelijke gereserveerd.
Zorg zelf voor het recente (2008) kaart van de Waddenzee en een stroomatlas.
Om alles een beetje overzichtelijk te houden kunnen er maximaal 8 schepen mee.
 
Het globale programma ziet er volgt uit:
Zaterdag 24 mei:
  • Uiterlijk 12:00 verzamelen in de jachthaven van Den Oever.
  • 12:00 Palaver met een uitleg over het varen op stromend water.
  • 13:00 richting de sluis en naar Oudeschild waar we waarschijnlijk rond 16:00 (uiterlijk 17:00) aankomen.
Zondag 25 mei:
  • In overleg vertrekken we tussen 9:00 en 10:00 weer naar Den Oever. Vandaar kiest ieder een eigen koers naar de thuishaven.
 
Organisatie: Ton Mommers en Evelyn Eman
Kosten: Er zijn geen “extra” kosten aan deze tocht verbonden. Ieder betaalt zelf havengelden e.d.
 

22 augustus 2008

Avondje schiemannen in Warns


Onder de (nieuwe) Bavaria-zeilers zijn er ongetwijfeld een aantal bij die, net als ik, nog steeds bij een paalsteek denken “gaat het slangetje uit het vijvertje...etc.” i.p.v. dat even snel doen. En een “achtje” lukt ook nog wel. Maar een splits in een “eindeloze lijn” is toch weer een ander verhaal.

Onder de Bavaria-zeilers zijn er ook weer die dat heel goed beheersen. Eén en één is... twee, en het aangename met het nuttige verenigen maakt het drie.

Ik heb Gerben van Bers (Senang, evenementenbestuurslid), Femmy van Megen (Adios) en Henk de Boer (H.F. de Boer Jachttechniek, Bakhuizen (Fr.),
www.jachttechniek.nl) bereid gevonden om, op vrijdagavond 22 augustus a.s. (19.30- .... ), ong. 30 leden de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, in een gezellige sfeer, b.v. onder het genot van een biertje (of twee). Voor de (één, dus echte) linkshandigen is een ervaringsdeskundige aanwezig (Walter van Megen ). Voor de (twéé) linkshandigen is een plaatsje aan de bar gereserveerd...

De havenmeester (
www.jachthavendepyramide.nl) staat klaar om een aantal passantenplaatsen te regelen, zodat je in de loop van vrijdag, met je trots, naar Warns kunt komen om de volgende dag rap het IJselmeer op te gaan of eens ’n keer richting Heeg of Woudsend. Het reserveren van een passantenplaats kunt u zelf regelen met de havenmeester onder vermelding van "BZc". Het aanmelden gaat op de gebruikelijke manier via de website. Wij zullen zorgen voor de materialen.  
Hint: er liggen al tien leden in Warns...

Programma
:
algemeen:
  • diverse touwsoorten met bijbehorende toepassingen, levensduur lijnen (UV invloeden e.d.)
  • prijs kwaliteit verhoudingen diverse lijnen
praktijk:
  • leggen van eenvoudige knopen met bijbehorende functie bijv. stopperknoop voor een valstopper; schootsteek, paalsteek, verlengen van lijnen e.d.
  • maken van een splits in een 3-strengs lijn en een 8-strengs gevlochten landvast, een splits voor de oneindige lijn of een oogsplits in een gevlochten val.
  • afwerken van een eind van een lijn met takelgaren.
Organisatie: André van den Worm
Datum en tijd: vrijdag 22 augustus, 19:30
Locatie: J.H. Restaurant “Salt & Zucchero”, J.H. De Pyramide, Warns
Tsjalk 2-4, NL-8721 EN Warns
tel. +31 (0)514 682238,
www.jachthavendepyramide.nl
Kosten: Liggeld + consumpties eigen rekening
 

 


22 - 23 november 2008

Snertrace IJsselmeer


Bedoeld voor winterharde Bavariazeilers!

Op zaterdag 22 november zal de Snertrace IJsselemeer weer worden gevaren. Dit keer vanuit Enkhuizen. Hopelijk zijn de weergoden ons goed gezind en mogen we genieten van een prachtig weekend.

De vriendschappelijk doch, voor wie dat wil, fanatieke wedstrijd wordt gestart volgens het zogenaamde handicap systeem. Dit betekend dat de snelste boten als laatste starten. De boten die als eerste over de finish komen maken daardoor een heel goede kans in de prijzen te vallen. De definitieve uitslag wordt achteraf berekend op basis van de werkelijk gezeilde tijd verrekend met de handicap.

zaterdag 22 nov: 11:00 palaver met overheerlijke snert
  13:00 start wedstrijd met aansluitend een steigerborrel
  19:00 diner en prijsuitreiking in de "Port van Cleve"
zondag 23 nov: afvaren (geen programma)

Alle deelnemer ontvangen uiterlijk 10 dagen voor aanvang een e-mail met daarin de details

Organisatie: Maarten Osse
Locatie: Enkhuizen, compagnieshaven
Kosten: Voor het diner wordt € 29,50 pp geïncasseerd (kinderen onder de 12 jaar half geld). Havengeld rekent u zelf af bij de havenmeester (tussen de ca € 10,- en € 14,- afhankelijk van de scheepslengte).  

 


29 november 2008

Diesel workshop zuid


Motorminnende Bavarialeden,

Zoals beloofd is er een dieselworkshop Zuid georganiseerd. Hierbij worden u de meest elementaire onderhoudshandelingen en het oplossen van eenvoudige storingen bijgebracht.

De workshop wordt gehouden in Herkingen in het verenigingsgebouw "Ons Huis" op zaterdag 29 november a.s. Details over tijdstippen en cursusduur volgen later. Het deelnamebedrag is 10 euro per deelnemer waarbij het innen via een automatische incasso zal geschieden.

Wij hopen weer op een goede opkomst.
 

Datum:  zaterdag 29 november 2008
Locatie:   verenigingsgebouw "Ons Huis", Kaaidijk 26 te Herkingen
Kosten:   € 10,- per deelnemer


13 en 14 december 2008

Snertrace Zuid


Hallo die-harts, zoals Ton Pannekoek de doorzeilers in de winter pleegt te noemen. De snertrace zuid gaat dit jaar ook weer gevaren worden.

Het programma:

vrijdag 12 dec:   aanvaren en afmeren in Zierikzee (geen programma)
zaterdag 13 dec:   10.00: koffie/palaver (locatie: café de Biet)
11.00: start gezelligheidsrace
17.00: borrelen met snert
19.30: aanvang diner (locatie: Rest. Boa Tarde) en prijsuitreiking
zondag 14 dec:   afvaren (geen programma)

Zoals altijd is de organisatie afhankelijk van de weersomstandigheden. Vanaf 7 Bft draait de Zeelandbrug niet meer en het wordt voor de nodige enthousiastelingen dan onmogelijk om Zierikzee te bereiken. Mocht de noodzaak bestaan het evenement af te gelasten dan hoort u dat uiterlijk woensdag 10 december (geïncasseerde bedragen worden uiteraard teruggestort).


Organisatie:  Ton Pannekoek
Locatie:     Zierikzee
Kosten:   Voor het diner wordt € 29,50 pp (kinderen tot 12 jaar €15,-) geïncasseerd. Havengeld rekent u zelf af.